Mijn grote droom was vrachtwagenchauffeur worden

Nieuw in dienst als vrachtwagenchauffeur bij Van Moer Logistics, doet Tom Van Gorp zijn verhaal.

Tom, hoe ben je bij Van Moer Logistics terechtgekomen?

Ik was in het bezit van een rijbewijs B maar droomde er al jaren van om vrachtwagenchauffeur te worden. Het zelf bekostigen van de opleiding voor het rijbewijs C en vervolgens het rijbewijs CE was helaas geen optie. De prijzen lopen op tot duizenden euro’s. Daarom ging ik op zoek naar een werkgever die me de kans wou geven het rijbewijs C/CE te behalen. Zo kwam ik bij Van Moer Logistics terecht.

Hoe is dit eerste contact verlopen?

Blijkbaar had Van Moer Logistics net een jobdag georganiseerd (ref. oktober 2016), omdat ze op zoek waren naar nieuwe collega-chauffeurs. Gezien de schaarste op de arbeidsmarkt gaven ze de kans aan kandidaten zonder het vereiste rijbewijs CE om in een opleidingstraject te stappen en het rijbewijs CE te behalen. Ik was zelf niet aanwezig op de jobdag, maar kreeg gelukkig toch de kans om mezelf te komen voorstellen. Blijkbaar heb ik jullie kunnen overtuigen van mijn enthousiasme en motivatie want niet veel later kon ik starten met de opleiding.

Wat vond je van dit opleidingstraject?

Het verliep allemaal zeer vlot, vlotter dan ik had verwacht. Bij VDAB waren er wachttijden van 1 jaar maar bij Van Moer Logistics kon ik meteen beginnen aan de theoretische opleiding en vakbekwaamheid. Ik ben begonnen met mijn theorieopleiding op 19 december 2016 en heb mijn rijbewijs CE behaald op 6 maart 2017.

Wat vond je het moeilijkste aan het opleidingstraject?

Het moeilijkste vond ik de theorie van de vakbekwaamheid voor het rijbewijs C. Het examen bestond uit 100 meerkeuzevragen, 8 casestudies en een mondelinge proef met 10 vragen. De vraagstelling was soms erg verwarrend waardoor ik niet geslaagd was voor de casestudies. Gelukkig was ik de 2e keer wel geslaagd en kon ik aan mijn praktijkopleiding beginnen. De praktische opleiding verliep zeer vlot. Ik heb vroeger regelmatig met een aanhangwagen gereden en ik vermoed dat dit wel een verschil heeft gemaakt.

Buiten de rijlessen via de rijschool werd je ook dagdagelijks begeleid door ervaren collega’s binnen Van Moer Logistics. Hoe heb je dit ervaren?

Ik heb gedurende 13 weken de kans gekregen om mee te rijden met enkele ervaren chauffeurs. Hier heb ik enorm veel bijgeleerd over het leven van een vrachtwagenchauffeur. De tips en tricks die ik tijdens die periode heb meegekregen, kan ik nu zeer goed gebruiken in het uitoefenen van mijn job als vrachtwagenchauffeur. Naast het meerijden kreeg ik ook de kans om zelf te oefenen op de terreinen van Van Moer Logistics: manoeuvres, parkeren, tegen de kaai rijden, etc.

Je bent nu ruim twee maand in het bezit van jouw rijbewijs CE. Ben je al zelfstandig aan de slag als vrachtwagenchauffeur bij Van Moer Logistics?

Ja hoor. De eerste weken na het behalen van mijn rijbewijs CE reed ik steeds met mijn peter naast mij, maar sinds 3 à 4 weken rij ik zelfstandig. Uiteraard heb ik dagelijks contact met mijn peter en kan ik altijd bij hem terecht met vragen. De peters bij Van Moer Logistics hebben een peterschapsopleiding gevolgd en weten dus goed hoe ze een nieuwe chauffeur best kunnen begeleiden.

Ten slotte, ben je tevreden met je carrièreswitch?

Absoluut! Ik vind het heel plezant om de hele dag onderweg te zijn. Je komt op veel plaatsen en je ontmoet heel wat verschillende mensen. Daarnaast krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid om de goederen correct en tijdig af te leveren. Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om bij Van Moer Logistics aan de slag te gaan. Ik ben hier door iedereen zeer vriendelijk ontvangen. Van Moer Logistics is een familiebedrijf met sterke waarden en dat merk je in de dagdagelijkse omgang. Hier ben je zeker geen nummer. Er wordt ook goed rekening gehouden met nieuwe chauffeurs. Je krijgt hulp en ondersteuning van alle partijen en dat geeft me een veilig en goed gevoel.